Please enable JS

A konyha, mint átjáró ház

A konyha, mint átjáró ház

Jó pár helyen tapasztaltam már, hogy csak a konyhán keresztül lehet megközelíteni a lakás legtöbb helyiségét. A kamra esetében ez természetes, de gondoljuk át: a fürdő, a nappali, az étkező csak a konyhán keresztül történő elérhetősége még balesetveszélyt is hordoz magában. Ha visszük a forró ételt, és a csemeténk éppen úgy döntött, előbb szeretne az asztalhoz érni, mint a húsleves….

A konyhának, épp úgy, mint a tűzhelynek, védettnek kell lennie. Az a legjobb, ha a lakás valamelyik sarkában van, és nem ebből nyílnak a különböző helyiségek, hanem éppenséggel ide vezetnek. Természetes, hogy nyílhat a konyhára ajtó egynémely helységből, de ne mindegyikből! A kamra természetesen jó esetben kapcsolódik a konyhához.

Az is jó, ha van külön ajtó a konyhából is a kertbe, az itt termett zöldségek, gyümölcsök elérhetősége miatt, de a konyhában keletkezett hulladék komposztba kerülése is így a legegyszerűbb. Ráadásul a kerti piknikhez sem mindegy, mennyire bonyolult a konyhát kiköltöztetni! Sokszor hallottam már, hogy mire a tányérokat, a poharakat, az ételeket, italokat a lakáson végighurcolták a háziak, elment a kedvük a „kerti-partizástól”.

Összegzésül tehát mire figyeljünk oda a konyha kialakításánál: őrízzük meg a konyha védettségét! A tűz elem, amelyet a konyha képvisel, nem szereti az állandó nyüzsgést. Szüksége van védettségre, a tüzet őrizni kell, vigyázni rá! … és nem keresztülrohanni rajta, napjában többször is mindenkinek.

Kapcsolódó cikkek: 

A mi konyhánk

Egy gondolat az egészséges ételekről

Tisztaságérzet a konyhában

2013. május 30./
szincsak_anna_.jpg
Otthonod a lelked tükre.
Belenéztél már? Én igen.
A spirituális térrendezés erről szól.