Please enable JS

Karácsonyi varázslat

Karácsonyi varázslat

Közeledik a karácsony. Sokan már elkezdték az ajándékok megvásárlását vagy elkészítését. Lassan ideje lesz a lakást is ünnepibb öltözékbe bújtatni. De ne csak a megszokott módon gondolkodjunk a dekorálásáról, ezért nézzük meg, hogyan alakíthatjuk át otthonunkat tudatosan, harmonikus karácsonyi térré.

Bevallom, ritkán nézek tévét, inkább néha egy-egy dvd-t. Van azonban egy-két film, amely elé többször is leülök. Néha érdekes játékba kezdek, figyelem a filmben alkalmazott trükköket. Papírral és tollal a kezemben úgy érzem magam, mint az a bűvész barátom, aki David Copperfield filmjeit kikockázta. Minden egyes trükköt egészen addig nézett meg kockáról-kockára, amíg rá nem jött a bűvész trükkjeire. Egy-egy trükk megfejtése napokat, sőt heteket is igénybe vett számára.

Egy film megnézésekor én is trükkökre éhezem, no nem egy bűvész trükkjeire, hanem a film rendezőjének trükkjeire. Újból és újból megnézem a filmet - vagy csak egyes részeit tekerem vissza - és közben felvázolom a történet helyszínét, próbálom az alaprajzot is lerajzolni. Aztán bejelölöm az ajtók, az ablakok helyét, a bútorok, a képek vagy egyéb jellegzetesebb tárgyak helyét sem felejtve el. Ha mindezzel végeztem, megnézem újból a filmet. Milyen érdekes látni, ahogy a cselekménnyel együtt a berendezési tárgyak is vándorolnak. Például mikor együtt van egy pár, az ágy fejvége a fal közepénél van, s a falon az ágy felett egy képen egy gerlepár található. Mikor a pár egyik tagja elköltözik és a másik egyedül marad, a hatás fokozása érdekében, a megismert franciaágy kikerül a fal középéről, kissé oldalra és a gerlepár is elköltözik egy másik helyre. Helyette egy semleges kép kerül az ágy fölé. Ugyanígy érdekes nyomon követni egy-egy íróasztal vándorlását. Mikor nincs szerepe a filmben, szinte észre sem vesszük létezését, mikor sokat dolgozik rajta a szereplő, központi szerepet kap és máshová kerül.

Tudom, nehéz megmutatni úgy a szereplőt, mikor szemben a fallal, háttal a kamerának az íróasztalánál valamit csinál. Ha végignézünk egy filmet, amelyben éltek ezekkel az eszközökkel, észre sem fogjuk venni a változást a lakásban, csak mégis jobban fogjuk sajnálni, hogy egyedül maradt szegény, vagy milyen sokat kell dolgoznia. Ne gondoljunk óriási átrendezésre, csak apró változtatásokra. Például nem kerül át a szoba egyik végéből a másikba a fotel, hanem csak a helyzetét változtatták meg a falhoz vagy az ágyhoz képest. Egyértelmű, hogy egy-egy jelenet miatt éltek ezekkel a trükkökkel, s egyúttal a pszichénkre is kívántak hatni vele. Végül pedig a film sikere igazolja, hogy ezek a „trükkök” nyomott hagynak a tudatalattinkban.

 

Mi köze van egy filmrendező trükkjeinek az otthonunkhoz? Főleg a Karácsonyhoz?

Egy térrendező által hallott gyakori kérdést is megemlítek: Hová tegyük a fát?

A Karácsony családi ünnep és a szeretetről szól. Néha azt gondoljuk, hogy a karácsonyfát kell központi helyre állítani és a lelkünkben is ezt tesszük, pedig központi szerepe az étkezőasztalnak és a kanapénak van. Próbáljuk meg az étkezőasztalt a székekkel úgy arrébb tenni, hogy mindenki számára kényelmesen körbeülhető legyen. Irányítsuk rá a figyelmet! Legyen központibb helyen, mint a szürke hétköznapokon. Az étkező ne csak az étkezést szolgálja, hanem az együttlét, a társasjáték színhelye is lehet. Hívjuk meg barátainkat, rokonainkat egy kártyapartira vagy valamilyen stratégiai játékra. Egy közös puzzle is segít az együttlét megélésében. Az egész odafigyelésnek az értelme, hogy lassítsunk az életünkön, figyeljünk a másikra és a félreértést, a haragot oldjuk. Ebben nagyon sokat segít egy jól megválasztott helyen lévő étkezőasztal.

A nappalinak is nagy szerepe van, hisz ugyanúgy a beszélgetések, a lazulás színtere lehet, mint az étkező. Fontos szempont, hogy kényelmesen megközelíthető legyen, és ha lehetséges ezt a részt is tegyük központibbá. Ha félreeső helyen van, mozdítsuk ki eddigi helyéből, még ha más bútordarab rovására is történik, mint például az íróasztal, könyvespolc, stb. Öltöztessük ünnepi ruhába, például tegyünk karácsonyi mintás párnát vagy borítsunk egy plédet a háttámlájára, természetesen ügyelve a színek harmóniájára is.

Ha kis lakással rendelkezünk, döntsük el, hogy melyik a fontosabb számunkra: az étkező vagy a nappali és annak adjunk nagyobb hangsúlyt, amit fontosabbnak érzünk. Aki keveset főz, inkább a nappalira helyezze a hangsúlyt, míg aki a konyhában szívesen elidőz, az étkezőt állítsa központi helyre. Ha szőnyeg társult bármelyik részhez, ne felejtsük el utána igazítani. Akár találtunk új helyet, akár maradt a régiben minden, a hatást fokozhatjuk a falon lévő képek cseréjével is. A megszokott képeket érdemes lecserélni, egy meghittebb – akár családi – képre, olyanokra, amelyeket nem kívánunk egész évben láttatni, de most elővesszük rejtekéből és hagyjuk, hogy energiája áthasson minket és a hozzánk betérőket.

Karácsonykor a fények szerepe is megnő. Ismerjük otthonunk fényeit, megvilágítását, de mi lenne, ha most kipróbálnánk egy-egy erősebb vagy éppen gyengébb megvilágítást egy adott helyen, kiemelve vagy rejtve a hozzá tartozó területet. Karácsonykor szerencsésebb a több helyi megvilágítás alkalmazása, mint a központi lámpa. Ne a vakítóan fehér fényű izzóhoz ragaszkodjunk, hiszen a sárgásabb megvilágítás sokkal hangulatosabb, melegebb. A Karácsonyi ünnepek látványossága - a Karácsonyfa mellett - a sok gyertya. A gyertya lángja angyali fénnyel ragyogja be otthonunkat. Ha lehetséges minél többet használjunk belőle, természetesen vigyázva a tűz erejére.

És amiről a filmrendezők csak ábrándozhatnak, hogy majd egyszer ezzel az eszközzel is hathatnak ránk, mi megvalósíthatjuk most otthonunkban, sőt Karácsonykor egyenesen kötelező: az illatok. Minél természetesebb illathoz ragaszkodjunk! Ne csak a készen kapható – mondhatni: ügyeletes – karácsonyi illóolajat kapjuk elő, hanem éljünk a természetes illatokkal. Élvezzük a Karácsony járulékos illatait: a narancsba szúrt szegfűszeg, a sült alma vagy akár a forralt bor illatát.

Végül a karácsonyfa helyének meghatározására nem könnyű feladat, ahány ház, annyi lehetőség. A kisgyerekesek máshová és máshogyan helyezhetik el a karácsonyfát, mint azok, akinek már nem kell a kis kezekkel számolni. Gondoljuk át azonban, van-e más lehetőségünk a fa elhelyezésére, mint ahol a korábbi években volt.

Természetesen van akit, pont az nyugtat meg, hogy évről évre minden Karácsony ugyanolyan: a fa helye, a díszek, a díszítések, az ételek, stb. De ne felejtsük el, ez az év más mint a többi: 2012 írunk. Ha valóban új korszak kezdődik, ideje nekünk is nyitni a változás felé, a szeretteink felé, önmagunk felé. Hogy legyen békés a Karácsony mindannyiunknak!

A cikk a Kineziológia magazin 2012 karácsonyi számában jelent meg.

 

Kapcsolódó cikkek: 

A fényképek, képek szerepe a lakásunkban

2012. december 20./
szincsak_anna_.jpg
Otthonod a lelked tükre.
Belenéztél már? Én igen.
A spirituális térrendezés erről szól.