Please enable JS

Lelkünk szövetei

Mi nők, akkor érezzük teljesnek öltözetünket, ha felvesszük az ékszereinket is. Legyen az egy egyszerű bizsu műanyagból vagy értékes műalkotás, nemesfémből, drágakőből. A lényeg az, hogy ha az ékszerünk csatját bekapcsoltuk, akkor felkerül a pont az „i”-re, energiát adva személyiségünknek. Vajon mi teszi fel otthonunkra azt az ominózus pontot?

Hasonlattal élve, amit számunkra az ékszerek jelentenek, a lakásunk számára azok a textilek és a szövetek. S mint ahogy az ékszer fogalma sem csupán egy dolgot fed le, úgy a lakásunk számára sem az ágyneműhuzat, a törülköző és a konyharuha meríti ki a háztartásban fellelhető textilek fajtáit. A gyűrű, a fülbevaló, a karkötő, a nyaklánc, hogy csak a klasszikusokat vegyem sorba, mind kiegészíthetik a látványt, amit nyújthatunk általuk. Mindegyik a maga egyszerűségével vagy teljességével hozzájárul ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Sokszínűségükkel „játszva” csillapítjuk vagy fokozhatjuk a hatást aszerint, amit szeretnénk elérni. Megmutathatjuk a konszolidáltabb énünket a munkahelyen és a bennünk lakozó dívát egy a puccosabb partin.

 

A textilek és mi

A textilek alkalmazásával is hasonló hatást érhetünk el. Lehet egyszerűbb az otthonunk, de lehet nagyvilági is, ha ezt a hatást szeretnénk elérni. De nemcsak a szegényebb-gazdagabb énünket mutatjuk meg általa, hanem a mélységünket is. A használt lakástextilek mennyisége, az anyag fajtái, minőségei, a színek használata, ezek harmóniája mind irányjelzője lehet annak, amit lelkünk mélyén megélünk. Elég, ha csak körbenézünk az otthonunkban egy külső szemével, ahhoz, hogy lássuk melyik énünk uralkodik éppen és mi van a mélyben. De a textilek nemcsak a belső dolgainkról árulkodnak, hanem megmutatják a külvilághoz való viszonyunkat is. Mennyire vagyunk nyitottak a világra, vagy éppen mennyire zárkózunk be a belső világunkba.

 

Függöny, ami elválaszt és kijelöl

A függöny talán a legfontosabb kiegészítője a lakásnak. A legnagyobb falfelületet érinti, ezért nagyon meghatározó a jelenléte vagy a hiánya egy adott helyiségben. Öltöztet, otthonhatást nyújt, biztonságot ad. Visszafelé is igaz, ezek a dolgok hiányozhatnak életünkből hiányukkal. Főleg a nappali és a hálószoba azok a helyiségek, ahol érdemes elgondolkodni a milyenségén. Sokszor tapasztalom, hogy egyáltalán nem használnak függönyt, mondván senki sem lát be. De sokszor hivatkoznak arra is, hogy a természetet látják a függöny nélküli ablakon keresztül. Ez mind lehet igaz, de egy lakást vagy egy adott helyet nemcsak nappali világosságnál kell értékelni, hanem az éjszaka sötétségében is. A függönyök, ahogy a falak, is egy határt szabnak. Kijelölik a teret, eddig és nem tovább. Ez kívülről-belülről nézve is értendő.
Függöny esetében meghatározó az anyag minősége, vastagsága és színe is, hiszen sokszor egy egész falat betakarhat. A terjedelme miatt érdemesebb az egyszerűségre törekedni. A túl harsány szín vagy a túl nagy minták nagy felületeken "vibrációt" okoznak, elnyomva a szoba valós szerepét. Ez olyan, mint az az ékszer, amely annyira hivalkodó, hogy elnyomja viselője személyiségét. Egyszeri alkalommal elmegy, de hosszútávon már zavaró.

Függöny, ami elválaszt és kijelöl

 

Szőnyeg, ami alapot ad

Sokan nem alkalmaznak szőnyeget otthonukban, és nem az esetleges allergiájuk miatt, hanem mert porfogónak vélik. Könnyebb a lakás tisztántartása nélküle, vélik. Gyakran a padlófűtés, a meleg hatású parketta burkolat is kizárja a szőnyeg alkalmazását.

Tehát vele vagy nélküle? Érdemes fényképet csinálni egy szőnyeggel fedett nappaliban és anélkül, aztán megmutatni az ismerőseinknek, válasszák ki, melyik nyújtja az otthon érzését leginkább. Persze elgondolkodhatunk, hogy "otthonérzést" szeretnénk-e nyújtani az otthonunknak, vagyis magunknak, vagy a praktikum mindenek előtt. De gondoljuk csak el, milyen alapot adhat nekünk a szőnyegünk.

A két végletet a színválasztásban és az anyagminőségben élem meg leginkább. Bár a padlószőnyeg és padlószőnyeg között óriási különbség van, érdemes elgondolkodni, hogy szükséges-e és melyik részén az otthonunknak. Nem egyformán „koptatjuk” és a lakás sem egyformán igényli jelenlétét.
Sokszor hallom – elsősorban Feng Shui-s berkekben – a piros színű szőnyeg tűz hatású, tilos azon lépkedni. Itt kell megjegyezni, hogy az ilyen kijelentés könnyen félreértelmezhető, hiszen a vörös szavunk önmagában jelentheti az életet, a szerelmet, a vért és a halált. Ez a kettősség, amit magában hordoz, az adott árnyalatban, telítettségben és a kiegészítő színekben jelenhet meg. Általában mindenki érzi a különbséget egy rúzspiros szőnyeg "kiabálása" és egy kézzel készült mélyvörös, barnás hatású szőnyeg "melegsége" között, amely inkább valamilyen misztikumot varázsol maga köré. Akik kedvelik ezt a színvilágot, azokat nehéz lenne meggyőzni erről, hiszen pont ezt szeretik benne, a meleg hatását. Erre van szükségük, ez adja számukra az otthon, a családi tűz érzését.

Szőnyeg, ami alapot ad

Ha választunk, nézzük meg, milyen típusú, anyagú, mintájú szőnyeget kíván az adott tér. Érdemes a lakás egészében gondolkodni. A különböző stílusú, vastagságú szőnyegek a különböző szobákban nem az egység szószólói.

 

Párna, a szoba koronája

Ha végignézzük a lakberendezési újságok fotóit, alig találunk olyat, amelyiken ne szerepelne párna. A párna, mint valamilyen kis ékszer, a szemet vonzza. Nemcsak az a szerepe, hogy a fejünket vagy valamely tagunkat alátámassza, hanem ennél sokkal több. Míg a függöny és a szőnyeg a biztonságot, az alapot nyújtja, addig a párna, főleg egy díszesebb fajta, megeleveníti a „festményt”, élővé varázsolja a szobát. Nagyon fontos, hogy a párnák, mint valamilyen királynő pompázzanak. (Persze a túl díszes szoba esetében inkább visszafogott kell hogy legyen!) Nagyon fontos odafigyelnünk nemcsak az anyagválasztásra, hanem a díszítettségére is.

Párna, a szoba koronájaA párnáknak összhangban kell lenni a lakótér stílusával. Színeiben, nagyságában, mennyiségében igazodni kell hozzá. Ha mindegyik hivalkodó, akkor „a sok bába között elvész a gyerek” érzetünk támadhat. Legyen inkább egy-két meghatározó modell, a többi pedig ehhez igazodjon.

 

Tegyünk magunkért!

Ha nem viselünk ékszert, mert nem találtunk megfelelőt, vagy nem volt már idő ezzel bíbelődni, ruhátlannak érezzük magunkat, hiányérzettel küzdünk. Nem érezzük teljesnek, magabiztosnak magunkat ilyenkor. Az otthonunk esetében is így vagyunk ezzel, még ha ez nem is tudatosul bennünk. Ha hiányoznak a textilek, hiányzik a biztonság, a pompa a lakásunkból. Olyan egysíkúvá, minimálra állítjuk be az életünk is. Biztos, hogy ezt akarjuk?!
Nézzünk végig az életünkön. Gondoljuk át, hogyan szeretnénk élni. Aztán nézzük meg a meglévő textiljeinket és azok hatásait, mit sugallhatnak számunkra és egy külső ember számára. És most vegyük elő megint a célt: milyen életet szeretnénk maguknak. Olyan körülmények között szeretnék élni, mint egy király, vagy királynő? Biztonságra vágyunk? Akkor nézzük meg, mit tudunk a textilekből kihozni. Mit kell azon változtatni, hogy a kívánt hatást elérjük. Egy-egy eltalált párna hatásával már óriásit léptünk előre. És ne csak magunkra gondoljuk! A társunk, a gyerekeink, biztos, hogy ezt érdemlik? Esetleg tudnánk javítani a komfortérzetünkön? Tegyük meg!

A cikk a Kineziológia magazin 2016. júniusi számában jelent meg.

 

2016. október 20./
szincsak_anna_.jpg
Otthonod a lelked tükre.
Belenéztél már? Én igen.
A spirituális térrendezés erről szól.