Please enable JS

Átszabott terek

Kiválasztunk egy teret, amely...
Átszabott terek - Spirituális térrendezés.hu

Képzeljük el a természetet: a fákat, a növényeket, az állatokat. Érezzük, ahogy a szellő fújdogál, gyengéden cirógat a napsugár. Aztán jövünk mi, emberek és lecsípünk ebből az idilli térből egy szeletet, mert szeretnénk ebből a végtelen Paradicsomi Térből egy kis helyet, ami csak a mienk, amelyben a magunk Paradicsomi Terét tudjuk megvalósítani, és amely mégis része marad az egésznek.

 

Kiválasztunk egy teret. El tudjuk képzelni, hogy milyen fontos a hely, amelyből szeretnénk részesülni. Fontos az éghajlata, a domborzata, a széljárása, van-e víz a közelben, állatoknak legelő, vagy nézzük az aktuális emberi szempontokat: van-e munkahely a közelben, a gyermeknek iskola, meg tudjuk-e fizetni, milyen a környék, de ezer más szempont is felmerülhet. Aztán ezt a kiválasztott teret szépen körülhatároljuk falakkal. Hogy mi lesz belőle: templom, lakóépület, színház, kórház, vágóhíd, temető, stb. csak az emberi szükséglettől függ. Aztán ez a tér köt bennünket, köt az ott fellelhető klímához, népcsoporthoz, élelmiszerhez és lassan átalakítja szervezetünk, gondolkodásmódunkat.

 

A Paradicsomi Tér kicsiben

Lecsípünk egy darabot tehát ebből az Isteni Térből magunknak, belül mégis megjelenítjük az egészet, hiszen részei vagyunk. Benne lesznek a természetben található elemek és mindegy, hogy a védikus (éter, levegő, víz, tűz, föld) vagy a kínai térrendezés (fa, levegő, víz, tűz, fém) öt eleméről beszélünk. A folyók vize, a levegő lágysága, a tűzhely-, a kandalló- vagy a gyertya tüze, a fából készült bútor, a könyveink lapjai, a függönyeink, stb. mind-mind részei az öt elem egyikének. „Behozzuk” a nappal fényét, barlangokat hozunk létre és elnevezzük szobának, növényekkel és fával rakjuk tele. Az állatoknak is nagy szerep jut, hiszen egyrészt a védelmünket, másrészt az élelmünket szimbolizálják. Nem is tudatosul bennünk, amikor állatot tartunk, egy szobor vagy kép formájában megjelenítjük, miért is tesszük. Csak érezzük magunkban az ősi késztetést.

 

Mi a falak szerepe?

A falak határt szabnak, azt sugallják eddig és ne tovább. Szerepük ezért elsősorban a védelem. Véd az időjárástól, megállítja a hideget (vagy a meleget), véd a nemkívánatos emberektől, védi a javainkat. Ezekből következik, hogy szerepük elsősorban a biztonságunk megteremtése. Van ismerősöm, aki nem enged képeket felrakni a falra, mert nem szeretné gyengíteni a falak „erőd szerepét” falfurással.

A falak másodlagos szerepe a bennük élők összetartozásának megerősítése. A köztük élőket egyben tartják, körülölelik őket. Segít abban, hogy az örömöket és a problémákat együtt éljék meg.

Harmadlagos szerepük lehet a falaknak a bennük élő "dolgok" megjelenítése, s mint egy diafilmként való kivetítése. Például, ha tartósan borúlátóak vagyunk, ez a "dolog"megjelenhet a falunkon egy szomorkás kép formájában. Ha büszkék vagyunk a gyerekeinkre, unokáinkra, akkor megjelennek falainkon is. Ezek a "dolgok" az ott lakó számára fel sem tűnnek, de egy szakember, aki nem ismeri a lakásban élő személyt, de látja a falait, élettereit, jól tudja értelmezni a belső életét az „alkotónak”.

 

A több jelentéssel bíró Space és Raum

Az angol „space” és a német „Raum” szavai a szó fizikai értelembe vett „tér” jelentésén túl hordozzák az „űr” jelentést is. Mit is jelenthet ez? Abban a térben, amit mi magunk megépítünk, bizonyos szinten benne van az űr, ha akarjuk, hanem nem; ha tudunk róla, ha nem. Például ami sugárzik, tartozhat a Naphoz; ami a vízzel kapcsolatos, tartozhat a Holdhoz; ami a szerelemmel kapcsolatos dolgok tartozhat a Vénuszhoz, a harcias dolgok a Marshoz, stb. Nem is tudunk róla, de kész Naprendszert teremtünk az otthonunkban.

De gondoljuk át, akarunk-e mindig erősen sugárzó Nap mellett élni. Akarjuk-e, hogy állandóan a szerelem tüze égessen. Ami makroszinten működik, bizony működik mikro szinten is. Muszáj egyensúlyt tartanunk köztük, akár tudatosan is!

 

Vajon mi a tér szerepe?

A körülhatárolt falakkal egy energiamezőt hozunk létre, amelyet millió dolog befolyásol. A tér, ha jól működik, feltölt minket energiával, olyan mint egy ajzószer, mely enged ezerrel pörögni. Energiát ad a mindennapokhoz. Energiát ahhoz, hogy gyorsan találjuk megoldást gondjainkra, energiát ahhoz, hogy minél több lehetőségünk legyen. A rosszul működő tér szerepe elsősorban ezekben a gátakban keresendő. Gátolják a mindennapjainkat, a problémák halmazát hozzák elénk, kicsi dologból is hatalmasokat gerjesztenek, elválasztanak, leoldanak. Nagyon érdemes odafigyelni tehát a terünkre, van-e egyensúly az anyagok használata és a tárgyak között. Elég egy rosszul megválasztott kép, váza vagy egyéb dísztárgy ahhoz, hogy a mindennapjaink borúsabbak legyenek. Túl sok víz, túl sok tűz, túl sok érzelem megint káros hatású azok számára, akik előbbre szeretnének jutni.

 

Nézzünk meg ismerőseinket, akik engedik otthonukat a Paradicsomi Teret mintázva működtetni, mennyivel boldogabban élnek. Mennyivel élőbb, mennyivel lüktetőbb, mennyivel energiadúsabb az a lakás, amelyben mindegyik erőt működtetjük, és nem nyomjuk el egyik részét sem a természetnek. Amikor felülünk valamely divatnak, és egyoldalúvá válik az otthonunk, rögtön valamelyik erő hangsúlyt kap egy másik rovására. Ha úgy nézünk az otthonukra, mint egy Édeni Térre, és megértjük a mögöttes jelentését, a természet jelenlétét, egészen másképpen akarjuk majd működtetni és meglátjuk az életünk is egészen másképpen fog működni. Jobban, problémamentesebben, boldogabban.

A cikk a Kineziológia magazin 2015. októberi számában jelent meg.

2016. június 23./
szincsak_anna_.jpg
Otthonod a lelked tükre.
Belenéztél már? Én igen.
A spirituális térrendezés erről szól.