Please enable JS

Milyen legyen a konyha?

Milyen legyen a konyha?

A konyha életünk egyik legfontosabb színtere, s egészségünket pedig nagy részben meghatározza az, amit megeszünk. Ilyen szempontból a konyha, mint ételeink születésének színhelye, egyáltalán nem elhanyagolható tényező otthonunkban.

Elsőre azt gondolnánk, hogy nem nagy ügy, egy konyhába kell munkapult, hűtő, mosogató, na és persze tűzhely és sütő. Egyikbe ilyen, másikba olyan kerül, de attól még konyha mindegyik. De valóban csak ennyiben térnek el egymástól?

Utánajártam, hogy mások szerint mi minden szükséges ahhoz, hogy jó konyhám legyen, hogy igazán testhezálló KONYHÁM lehessen.

Nézzük a szempontokat:

Felhívtam az építész barátomat: Jó konyhát szeretnék, mi kell hozzá? Válasza recept stílusban érkezett: Végy úgy 4-5 méter munkafelület, amelyet magad köré tekersz persze meghatározott sorrendben, meghatározott módon. Aztán ezek után abszolút a középpontban érezheted magad.

A tökéletes háziasszony-barátnőm kioktatott: alkalmazzam a „minden-kéznél-legyen”-elvet, vagyis hogy minimális elmozdulással minél több mindent el tudjak érni. Nagy konyha tilos, mert sokat kell benne menni, a kicsi is tilos, mert rabszolgának érzi benne magát az ember. 

A természetgyógyász-barátnőm a no-baktérium-elvet hirdeti – vagyis nála a lényeg: legyen könnyen tisztán tartható. Ezt a felületek anyagára és a konyhai pulton elhelyezett tárgyak mennyiségére is érti.

A táplálkozástannal foglalkozó ismerősöm külön hangsúlyt fektet a felsoroltakon kívül az élelmiszerek tárolására. Ne tartsam ugyanott a fűszereket, mint az edényeket. Főleg a zöldségek nem keveredhetnek a többi élelmiszerrel.

Ha a térrendezés elveit is felveszem a szempontjaim közé, akkor az égtáj szerinti elhelyezkedést sem hagyhatom figyelmen kívül és a tűzhely helye is nagyon fontossá válik.

Van azonban egy olyan tényező, amely annyira természetes, hogy elfelejtették megemlíteni nekem: illő legyen hozzám méretben, stílusban, egyéniségben. Mert a jó konyhában imádunk lenni, ízig-vérig megmozgatja a fantáziánkat, ennek köszönhetően finomabbnál finomabb ételkölteményekkel lepjük meg családunkat, barátainkat. Mert az ilyen konyhában jó lenni, az ilyen konyhában jó enni.

Kapcsolódó cikkek: 

A mi konyhánk

Egy gondolat az egészséges ételekről

2012. november 22./
szincsak_anna_.jpg
Otthonod a lelked tükre.
Belenéztél már? Én igen.
A spirituális térrendezés erről szól.